Onderzoek
We hebben ruime ervaring met het uitvoeren van allerlei vormen van onderzoek over diverse onderwerpen. Onze expertise is gelegen in het uitvoeren van bestuurskundig onderzoek, al dan niet in een juridische context of in de vorm van een wetsevaluatie. Ons onderzoek richt zich op zowel de rijksoverheid (ministeries zoals Justitie en Veiligheid, BZK, VWS) als op decentrale overheden (gemeenten, provincies, waterschappen, rekenkamers).
De onderwerpen die we onderzoeken variëren van het vergunningstelsel van een gemeente, juridische kwaliteitszorg, beleidsevaluaties en onderzoek naar integriteit en de aanpak van ondermijning tot wetsevaluaties binnen verschillende domeinen: veiligheid, sociaal domein, ruimtelijk en zorg. Onze onderzoekers zijn nieuwsgierig en enthousiast, beschikken over de juiste vaardigheden om zich een nieuw complex onderwerp snel eigen te maken, weten hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en alles op een toegankelijke en heldere wijze te rapporteren.
De mix van juridische en sociaalwetenschappelijke expertise die Pro Facto kenmerkt is betrekkelijk uniek in Nederland. De combinatie van ons onderzoeksprofiel en de ervaring met complexe projecten in de politiek-bestuurlijke Haagse wereld blijkt ook zeer waardevol. Wanneer dat nodig is werken we samen met andere bureaus en universiteiten. Aanvullende expertise is dan de voornaamste reden tot samenwerking.
Bestuurskundig onderzoek
Bestuurskunde is de wetenschap die de inrichting, werking en het functioneren van het openbaar bestuur onderzoekt. In het bestuurskundig onderzoek, zoals wetsevaluaties, van Pro Facto is aandacht voor de praktische kant van praktijkproblemen. In ons onderzoek maken we gebruik van een combinatie van onderzoeksmethoden.
Rekenkameronderzoek
Rekenkamers en rekenkamercommissies hebben als taak om onafhankelijk onderzoek te doen naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het gemeentebestuur gevoerde beleid. Pro Facto heeft een meer dan ruime ervaring in het uitvoeren van rekenkameronderzoek en in de samenwerking met uw rekenkamer(commissie).
Integriteit
Met een risicoanalyse integriteit worden, voorafgaand aan de benoeming van een kandidaat bestuurder van een decentrale overheid, eventuele integriteitrisico’s in beeld gebracht. Onze particulier onderzoekers voeren deze analyses voor u uit. Pro Facto heeft daarvoor een vergunning op grond van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.
Juridische kwaliteitszorg
Juridische kwaliteitszorg gaat over de acties die een organisatie onderneemt om de juridische kwaliteit van de dienstverlening, processen en producten op peil te houden en te verbeteren. Het goed op orde hebben van de juridische kwaliteitszorg is belangrijk. Onze adviseurs helpen u graag met onderzoek en advies.Daarbij hebben wij aandacht voor structuur, cultuur, proces en beleid.
Ondermijning
Ondermijning wordt gezien als een groeiend probleem. Er is altijd sprake van een gronddelict waarmee (veel) geld wordt verdiend. Daarnaast zijn bij ondermijning de boven- en onderwereld met elkaar verweven. Ondermijning wordt vaak gezien als een ’veelkoppig monster’ vanwege de vele vormen waarin het zich manifesteert. Vanuit ervaring en expertise over ondermijning helpen onze adviseurs u graag.
Onderzoek in de zorg
Ons team beschikt over een brede kennis van de bestaande zorgwetgeving en heeft kennis en ervaring op het gebied van wet- en regelgeving, beleidsontwikkeling, uitvoerbaarheid van beleid en regels, toezicht, privacy en samenwerking. Met concrete adviezen wil Pro Facto een steentje bijdragen aan de ontwikkelingen in de zorg.
Laatst gepubliceerde onderzoeken
WODC: onderzoek gebruik en aanpassingen Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) sinds 2020
Stichting Tuchtrecht Banken: evaluatie tuchtrecht
Rekenkamer Venlo: aanpak zorgfraude
Tintengroep: rol van sociaal werk bij de aanpak van ondermijning
Douane: effectgericht sturen bij toezicht op liquide middelen en meldrecht
Rekenkamer 's Hertogenbosch: toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten
Rekenkamer Tiel: inwonerparticiatie
Ministerie van OCW en VWS: meldcode bij schadelijke praktijken
Rekenkamer Borger-Odoorn: doorwerking van aanbevelingen
uw contactpersoon
Nicolette Woestenburg
Nicolette is voor dit onderwerp onze contactpersoon.
Meer informatie over haar vindt u hier.
050 313 98 53