De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt de aanspraken van burgers en bedrijven op informatie van de overheid. Het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo) wil de aanspraak op publieke informatie versterken door de toegang tot deze informatie als recht van burgers te verankeren. Daarnaast wordt de actieve openbaarheid versterkt door het uit eigen beweging openbaar maken van bepaalde categorieën informatie verplicht te stellen. Overheidsorganen moeten dan ook een online beschikbaar register gaan bijhouden van de documenten en datasets waarover zij beschikken.
Het voorstel is op 19 april 2016 aangenomen door de Tweede Kamer en de behandeling in de Eerste Kamer wordt schriftelijk voorbereid. De Eerste Kamer heeft daarbij verzocht om een impactanalyse. Uit het eerste deel van de impactanalyse (quick scan) blijkt nu dat de Woo zoals die nu voorligt, niet uitvoerbaar is en leidt tot hoge extra kosten waarvoor in de meerjarencijfers geen dekking bestaat. Dit onderzoek richtte zich op de Rijksdienst, landelijke uitvoeringsorgansiaties (waaronder ZBO’s) en de politie. De procedure wordt nu aan gehouden totdat een tweede deel van de impactanalyse met betrekking tot andere bestuursorganen is afgerond.
Vooralsnog zal voor de praktijk de Wob van belang blijven. Heeft u omvangrijke Wob-verzoeken, een tekort aan specialistische kennis of een ingewikkelde procedure? Pro Facto en Bout Advocaten kunnen uw organisatie (op afroep) ondersteunen bij alle Wob gerelateerde aangelegenheden; van onderzoek tot afhandeling en van cursus tot (proces)advies.
Heeft u vragen over de Wob of bent u geïnteresseerd in ons aanbod?
Neem dan contact op met:
Mr. Jeroen Koning
050 313 98 53
Mr. Constantijn de Lange
050 314 08 40