Naar een goede klokkenluidersregeling

Naar een goede klokkenluidersregeling

Klokkenluiders kunnen misstanden aan het licht brengen. Met een vermoeden van een dergelijk misstand dient met uiterste zorgvuldigheid omgegaan worden, om schade voor zowel de melder als de organisatie te voorkomen en tegelijkertijd het mogelijke misstand te corrigeren.

Per 1 juli 2016 geldt de Wet op het Huis voor klokkenluiders, waarin de mogelijkheden en bescherming van werknemers die misstanden aan het licht willen brengen zijn geregeld. In principe moet een werknemer eerst een  melding doen via een interne procedure. Indien zijn melding niet naar tevredenheid is afgehandeld, kan hij zich melden bij een externe instantie, zoals de inspectie, toezichthouder of de afdeling onderzoek van het Huis voor klokkenluiders.

Wat betekent dit?
Alle werkgevers waar 50 of meer medewerkers werken, waaronder dus ook onderwijsinstellingen, dienen een klokkenluidersregeling op te stellen. Deze regeling legt in ieder geval de volgende wettelijke vereisten vast (artikel 2 van de Wet op het Huis voor klokkenluiders):

  • de wijze waarop met de interne melding wordt omgegaan;
  • wanneer sprake is van een vermoeden van een misstand;
  • bij welke functionaris gemeld kan worden;
  • vertrouwelijke behandeling indien daarom door de werknemer wordt verzocht;
  • de mogelijkheid om een adviseur te raadplegen over een vermoeden van een misstand.

Onderwijsinstellingen zijn zelf vrij in het aanwijzen bij wie gemeld kan worden. Dit kan de leidinggevende, het schoolbestuur, integriteitsfunctionaris of een vertrouwenspersoon zijn. Het is ook  mogelijk om een gekwalificeerde externe persoon of commissie als meldfunctionaris aan te wijzen. Dit kan wenselijk zijn uit oogpunt van (schijn van) onafhankelijkheid en deskundigheid.

Pro Facto en Bout Advocaten werken beide regelmatig voor onderwijsinstellingen, bijvoorbeeld inzake klachtprocedures, rechtspositionele aangelegenheden, medezeggenschap en leerlingzaken. Wij kunnen u voorzien van een ontwerp-reglement en deze passend maken voor uw organisatie. Daarnaast kunnen wij een rol spelen bij het verder inrichten van de interne meldprocedure.

Wilt u doorpraten over dit onderwerp en meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact op met:

mr. G.W. Brouwer (Bout Advocaten)
050-3140840
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

mr. E. Krol (Pro Facto).
050-3139853
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zoeken