De gemeente ’s-Hertogenbosch kan het toezicht op en de handhaving bij milieubelastende activiteiten verbeteren door meer inzicht te verkrijgen in de nadelige invloed die een bepaalde milieuactiviteit op de leefomgeving kan hebben (lees: de milieudruk). Zo is bijvoorbeeld onduidelijk welke activiteiten binnen de gemeente als ‘(meest) milieubelastende activiteiten’ worden gezien. Verder dient ervoor te worden gewaakt dat het programmatisch toezicht verder onder druk komt te staan en kan de samenwerking tussen ketenpartners worden verbeterd. Lees hier de samenvatting en/of het gehele rapport.
Het onderzoek
Voor de Rekenkamer ’s-Hertogenbosch onderzochten we het toezicht op en de handhaving bij milieubelastende activiteiten. De afgelopen jaren kreeg dit onderwerp de nodige politieke en maatschappelijke aandacht in ’s-Hertogenbosch en ook landelijk zijn er regelmatig politieke en maatschappelijke discussies, in het bijzonder met betrekking tot het stellen van prioriteiten. Het onderzoek is uitgevoerd door Christine Veen en Mark Beukers, in samenwerking met John Smits van Arena Consulting.
Programmatisch toezicht onder druk
Klachten krijgen in de gemeente ’s-Hertogenbosch prioriteit boven het programmatisch toezicht op bedrijven. Het gaat daarbij om bedrijven die activiteiten verrichten waarbij nadelige milieueffecten kunnen optreden én om bedrijven die eerder in overtreding waren. Met name wanneer er zich een calamiteit voordoet met aanzienlijke milieueffecten, dan vereist dit vaak een hoge capaciteitsinzet van alle betrokken partijen. Hierdoor komen andere geprogrammeerde taken onder druk te staan.
Samenwerking
Vraagstukken worden complexer waardoor specialistische kennis lokaal steeds minder goed te borgen is. Als gevolg hiervan komen meer taken bij de Omgevingsdienst terecht en is samenwerking nog belangrijker geworden. Het onderzoek laat zien dat in ’s-Hertogenbosch de samenwerking met de Omgevingsdienst goed verloopt, maar dat de samenwerking tussen ketenpartners nog onvoldoende is voor effectief toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten. Dit geldt met name voor de samenwerking tussen de Omgevingsdienst en het Openbaar Ministerie en de samenwerking tussen de gemeente en het waterschap. In 2025 gaat de gemeente dan ook verdere stappen zetten in deze samenwerking, met name op het gebied van strafrechtelijke handhaving.
Overzicht meest milieubelastende activiteiten
Het college van burgemeester en wethouders laat in een reactie op het onderzoek weten veel van de conclusies te herkennen. Het college stelt een nieuwe Uitvoerings- en Handhavingsstrategie op en neemt de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport daarin mee. Ook neemt het college het advies om een overzicht te maken van de meest milieubelastende activiteiten in ’s-Hertogenbosch over en gaat het college dit overzicht samen met de Omgevingsdienst actueel houden.
Het onderzoek is uitgevoerd door Christine Veen en Mark Beukers, in samenwerking met John Smits van Arena Consulting.
Klik hier om het rapport te downloaden.