De aanpak van ondermijning door een weerbare gemeente Dordrecht

De aanpak van ondermijning door een weerbare gemeente Dordrecht

Ondermijning is een steeds groter maatschappelijk probleem. Bij ondermijning is er altijd een basisdelict dat te maken heeft met de georganiseerde criminaliteit, waarmee (veel) geld wordt verdiend, zoals drugscriminaliteit, vastgoedfraude of witwassen. Typisch voor ondermijning is dat er verwevenheid is tussen of soms zelfs vermenging van de boven- en onderwereld. Dat betekent dat criminelen gebruik maken van structuren, voorzieningen en diensten in de bovenwereld om hun criminele activiteiten mogelijk te maken.

Bij de aanpak van ondermijning hebben gemeenten een steeds grotere rol, bijvoorbeeld omdat de gemeente bestuursrechtelijk kan handhaven om zo ondermijnende criminele activiteiten te frustreren. Daarbij kun je denken aan het sluiten of onteigenen van panden, het intrekken van vergunningen, het opleggen van dwangsommen, bestuursdwang of boetes en gebruik van de Wet Bibob (een wet waarmee overheden kunnen onderzoeken of bijvoorbeeld vergunningen, subsidies of overheidsopdrachten niet worden misbruikt voor criminele doelen, voordat zij die verlenen).

De rekenkamer van Dordrecht wil inzicht krijgen in welke vormen van ondermijnende criminaliteit er in Dordrecht voorkomen en hoe vaak deze voorkomen, in de effectiviteit van de al bestaande gemeentelijke aanpak om deze criminaliteit te bestrijden en in de rol van de gemeenteraad bij de ondermijningsaanpak. Pro Facto gaat dit onderzoek uitvoeren.

We voeren onder meer een documentenstudie uit, gaan in gesprek met mensen binnen en buiten de organisatie, voeren observaties uit en we doen een verdiepend onderzoek in een aantal wijken. Ook spreken we met raadsleden over hun sturende en controlerende rol.

Zoeken